Produkcia a konzumácia alkoholu majú dopad aj na životné prostredie. Na získanie 1 litra vína je potrebných 870 litrov vody. A na 1 liter piva sa musí spotrebovať 298 litrov vody. Celosvetová spotreba obilnín priamo zabezpečuje približne 50 % bielkovín a energie potrebnej pre ľudskú výživu. Množstvo životu podstatných obilnín je čím ďalej, tým obmedzenješie, ale naďalej sa používajú aj na výrobu alkoholu, ako je whisky a pivo (jačmeň; cirok), vodka (pšenica), bourbon (raž), saké (ryža). V roku 2018 vedecká analýza ukázala, že zníženie spotreby alkoholu o 20 % môže pomôcť: 1.Znížiť využívanie pôdy na výrobu alkoholu v priemere o 39 %, 2.Znížiť emisie skleníkových plynov o 31 až 46 % a 3.Znížiť čerpanie sladkej vody o 87 %.